Oostenrijk
Oostenrijk, oftewel Republiek Oostenrijk ligt in het midden van Europa en wordt omringd door Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië en tot slot Slovenië. Oostenrijk, met als hoofdstad Wenen, heeft een oppervlakte van 83.858 vierkante kilometer en heeft 8,2 miljoen inwoners. De inwoners spreken voornamelijk Duits, maar in sommige gebieden ook Turks, Sloveens, Hongaars en Kroatisch.
Brand is gelegen in het uiterste Westen van Oostenrijk, hier wordt gewoon Duits gesproken, maar natuurlijk wel met een Oostenrijkse tongval.
Brand
Brand en het skigebergte Brandnertal zijn gelegen op een hoogte van 1037 m. Brand is een echt boerendorp met ongeveer 500 inwoners, het dorp ligt 10 km van het stadje Bludenz. Pal naast de de hoofdweg stroomt het riviertje de Alvier. Brand is echt een kinder- en ouderenparadijs.
Door de 55 kilometer skipisten en de 14 skiliften is Brandnertal het op één-na-grootste skigebied van Voralberg. Naast de skimogelijkheden biedt Brand ook heerlijke wandel- en langlaufmogelijkheden.
Hiernaast zijn er veel sportieve activiteiten in Brand zodat je je nooit hoeft te vervelen. Je kunt bijvoorbeeld golfen, paardrijden, boogschieten, rodelen en tennissen.
Klimaat
Oostenrijk heeft te maken met twee verschillende soorten klimaat. Boven de 1500 meter is er sprake van een hooggebergte klimaat. Het is hier eigenlijk altijd ijskoud en de grond is gedurende het hele jaar bevroren. In de dalen, vlakten en heuvels spreken we van een landklimaat. Het landklimaat staat voornamelijk bekend om de grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter door de kleine invloeden van oceanen.
In het Westen (waar Brand ligt) is het natter dan in het Oosten.
Door de ligging aan Italië heeft het Zuiden van Oostenrijk af en toe trekjes van de mediterrane.
Geschiedenis
De geschiedenis van Oostenrijk gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Nadat zij, en andere bevolkingsstammen, Oostenrijk veroverd hadden kregen de Babenbergers de 'leiding' en regeerden in de hertogdommen van Oostenrijk. De Babenbergers deden dit van de 10e tot de 13e eeuw.
Na de Babenbergers kwamen de Habsburgers die regeerden tot de 20e eeuw. Voornamelijk door erfopvolging verspreiden zij hun macht en heersten zo over de Habsburgse monarchie.
Het keizerrijk Oostenrijk werd uitgeroepen in 1804, waarna in 1848 de Hongaren in opstand kwamen tegen de regering van Oostenrijk. Deze opstand werd niks, maar na de nederlaag bij de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog werd er toch een compromis gemaakt met de Hongaren. Door dit compromis werd in 1867 het Oostenrijkse koninkrijk vervangen door de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de monarchie gesplitst en ging Oostenrijk onafhankelijk verder. Voralberg, Burgenland en Kanrinthië kozen ervoor om bij Oostenrijk te horen.
In 1918 werd Oostenrijk een republiek: Deutschösterreich. De republiek bleef maar een jaar bestaan waarna Oostenrijk een 'eigen' republiek werd: Republiek Oostenrijk. De duur van deze republiek duurde tot 1933 waarna Engelbert Dollfuss als dictator te werk ging.
De geallieerden bezetten Oostenrijk tot 1955 na de WOII. Toen het communisme van Oost- Europa viel werd Oostenrijk gaandeweg steeds meer betrokken bij de politiek van Europa. In 1995 werd Oostenrijk lid van de Europese Unie en in 2002 werd ook in Oostenrijk de euro ingevoerd.
Politiek
Oostenrijk bestaat uit 9 deelstaten en wordt geregeerd door het staatshoofd, in dit geval de president. De president wordt gekozen voor een tijdsbestek van zes jaar.
Ondanks de 'machtspositie' van de president is de bondskanselier het belangrijkste politieke figuur. De wetgevende macht ligt bij het parlement, de Bundesversammlung, die uit twee kamers bestaat: de Nationale Vergadering (Nationalrat) met 183 leden (gekozen volgens algemeen stemrecht) en de Federale Vergadering (Bundesrat) met 64 leden (gekozen uit de deelstaatparlementen).
De negen deelstaten zijn: Burgenland, Karinthië, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Salzburg, Stiermarken, Tirol, Vorarlberg en Wenen.
De deelstaten hebben zelfstandige regels op het gebied van onderwijs, cultuur, milieu, ruimtelijke ordening en infrastructuur. Naar aanleiding van de rol van Oostenrijk in de Tweede Wereldoorlog werd vastgelegd dat Oostenrijk neutraal zou blijven. Bij toetreding tot de EU op 1 januari 1995 aanvaardde Oostenrijk opnieuw het verbod op het aangaan van
bondgenootschappen. De huidige Oostenrijkse politiek van de regering Schussel II is bezig om de huidige arbeids- en kapitaalmarkt te verbeteren.
Onder andere door het lidmaatschap aan de Europese Unie wordt er in Oostenrijk een kleine machtsafstand bevonden. In Nederland bedraagt deze afstand 38 punten, wat al redelijk laag is. In Oostenrijk is de machtsafstand maar 11 punten waar uit op te maken is dat er maar een zeer kleine machtsafstand bevonden wordt.
Naast de machtsafstand, die beïnvloedt wordt door het lidmaatschap aan de Europese Unie, wordt ook de langetermijn- vs kortetermijngerichtheid beïnvloedt door dit lidmaatschaap. Nederland heeft met 67 punten een hogere kortetermijngerichtheid dan Oostenrijk (60 punten). EU landen zijn over het algemeen zeer kortetermijn gericht in tegenstelling tot Azië. In Azië zijn er op dit moment bijvoorbeeld al hele dorpen gebouwd die nog niet bewoond zijn. In de EU wordt pas gebouwd wanneer dit nodig is. Een cultuur die kortetermijn gericht is, houdt vast aan tradities, komt sociale statusverplichtingen na, laat geld rollen en wil snelle resultaten.
Topografie
Oostenrijk ligt tussen allerlei landen, zoals besproken in het algemene kopje, hierdoor kent Oostenrijk geen kust. De Alpen, waar Oostenrijk bekend om staat bezetten driekwart van het land. Hoge gebergten in Oostenrijk zijn o.a. Groβglockner (3797 m), Wildspitse (3768 m) en Weiβkugel (3739 m). Deze gebergten zijn voornamelijk land in waarts gelegen en in het Oosten van het land.
De bekende plaatsen en bergen liggen dus niet in de streek waar wij stage zullen lopen. Maar wie weet is een dagje weg ook wel leuk. Om de natuur te kunnen bekijken is het mogelijk om richting Tirol, Innsbruck, Salzkammergut of de Alpen te gaan. Om cultureel schoon te bewonderen is Wenen een echte aanrader.
De rivieren die oostenrijk kenmerken zijn Donau en de Inn. De Inn is een zijrivier van de Donau, minder bekende zijrivieren zijn de Herberg, Enns, Mur en de Lech. Op de grens met Hongarije bevindt zich het Neusiedler Meer op een hoogte van 115 meter.
Demografie en religie
Landen zijn te verdelen in collectivistische en individualistische landen. Bij het collectivisme draait alles om het wij-gevoel en het zorgen voor elkaar, bij het individualisme is er vooral spraken van het ik-gevoel. Individualisme komt alleen voor in landen waar het mogelijk is om goed voor je zelf te zorgen 'zonder hulp van anderen'. Op een schaal van 1 op 100 scoort Oostenrijk 55 punten wat betreft het individualisme. Vergeleken met Nederland (80 punten) is Oostenrijk dus een redelijk collectivistisch land. Volgens deze Hofstede-bepaling zullen we tijdens onze stage waarschijnlijk merken dat mensen meer samen doen of in ieder geval meer aan elkaar denken of voor elkaar zorgen. Naar aanleiding van een interview kan ik zeggen dat de dorpjes in de bergen toch wel echt collectivistisch zijn. Wanneer iemand gaat trouwen komt het hele dorp, wanneer iemand wordt begraven ook. Iedereen helpt elkaar en Brand geeft echt een groepsgevoel.
Geografie is hoogstwaarschijnlijk de grootste oorzaak van het 'bijna-collectivisme' door het grote aantal kleine dorpjes in tegenstelling door de weinig steden in het land. Daarnaast zijn veel dorpjes door de hevige sneeuwval in de winter niet of slecht bereikbaar waardoor de dorpsbewoners op elkaar aangewezen zijn. Door de ligging in het Westerse zal Oostenrijk toch altijd iets meer individualistisch zijn ingesteld dan collectivistisch.
In 2007 was 73,6% van de Oostenrijkers geregistreerd katholiek, de rest werd verdeeld onder niet gelovigen, protestanten (luthers) en moslims. Aangezien de Katholieke kerk zoveel volgers heeft zijn er twee kerkprovincies: Salzburg en Wenen. In 1933 werd de verhouding tussen de Katholieke Kerk, oftewel het bestuur: de Heilige stoel, en de staat geregeld in een concordaat. Toen Oostenrijk bij Duitsland aansloot werd dit concordaat gestopt. In 1957 ging Oostenrijk weer verder met dit concordaat. Dit concordaat werd op dat moment aangepast en aangevuld en wordt momenteel nog steeds gebruikt.
In de loop der tijd is het aantal katholieken sterk afgenomen, het aantal islamieten en ongelovigen is gestegen. In 1991 was nog 78% katholiek, nu is dit nog maar 51% van de bevolking.
De volgende gegevens over de bevolking komen uit 2008:
Leeftijdsstructuur:
-
0-14 jaar: 14,8%
(meer mannen dan vrouwen)
-
15-64 jaar: 67,5%
(meer mannen dan vrouwen)
-
65 jaar en ouder: 17,7%
(meer vrouwen dan mannen)
Gemiddelde
leeftijd:
-
Mannen: 40,7
jaar
-
Vrouwen: 42,8
jaar
Levensverwachting
(bij geboorte):
-
Mannen: 76,46
jaar
-
Vrouwen: 82,41
jaar
Aantal
geboortes per vrouw: 1,38
geboren kinderen per vrouw
Geboortecijfer: 8,66
geboortes per 1000 inwoners
Sterftecijfer: 9,81
sterftegevallen per 1000 inwoners
HIV/AIDS: 0,3%
De man-vrouw verdeling kan in een land zorgen voor een masculine of feminiene samenleving. Een land zal masculien zijn wanneer er vooral waarden gehecht worden aan geld en assertiviteit. Wanneer relaties tussen elkaar, samenwerking en kwaliteit van bestaan, centraal staan is er sprake van feminiteit.
Wanneer vrouwen zich anders dienen te gedragen dan mannen en rollen als het huishouden op zich nemen is er sprake van een masculiene samenleving. Als vrouwen en mannen zich ongeveer hetzelfde gedragen en dezelfde taken hebben heb je te maken met een feminiene Wanneer verwacht wordt dat
mannen en vrouwen zicht hetzelfde gedragen en dezelfde taken hebben, heeft men
te maken met een feminiene samenleving.
Nederland scoort in de 'Hofstede-test' 14 punten met betrekking tot masculiniteit. Hier heerst dus voornamelijk een feminiene samenleving. In tegenstelling tot Nederland heerst er in Oostenrijk een echte masculiene samenleving (79 punten). De mannen hebben dan ook voornamelijk hoge functies en het haantjesgedrag wordt ook vaak gezien in landen met een hoge score voor masculiniteit. Ook bluffen en competitie staat in deze landen meer centraal. In Oostenrijk is er in het dorpje gelegen naast Brand dan wel weer het tegenovergestelde. Hier wordt het grootste bedrijf van de omgeving, waar veel mensen uit het dorp werken, gerund door een vrouw.
Wat ook zo is bij het masculine, is dat vrouwen zich vrouwelijk dienen te kleden terwijl deze eisen in Nederland veel minder streng zijn.
Wat ook zo is bij het masculine, is dat vrouwen zich vrouwelijk dienen te kleden terwijl deze eisen in Nederland veel minder streng zijn.
Binnen de demografie valt ook de onzekerheidsvermijding. Dit geeft aan hoe mensen omgaan met risico’s en in hoeverre ze deze onzekerheden willen vermijden.
Wanneer de bevolking bang is voor onzekerheid oftewel onbekendheid zorgt dit voor een hoge/sterke onzekerheidsvermijding. Als de bevolking juist nieuwschierig is naar het onbekende is er sprake van een lage onzekerheidsvermijding. De onzekerheidsvermijding kan onder andere worden teruggevonden in het
afsluiten van verzekeringen, leningen of het kiezen van een carrière.
Uit de tabel van Hofstede komt het resultaat van 70 punten voor de onzekerheidsvermijding, in Nederland is het resultaat 53 punten. In Oostenrijk is de bevolking bang voor onzekerheid en willen ze overal controle op hebben. Positieve punten die hier mee te maken hebben zijn dat Oostenrijkers voornamelijk netjes, schoon en puntueel te werk gaan. De woorden angst en onzekerheid passen echt niet in hun woordenboek. Je zou echter wel verwachten dat binnen het onderwijs en opvoeding veel gepushed wordt op zaken als gehoorzaamheid, hard werken etc., maar dit is hier niet zo heel belangrijk.
Onderwijssysteem
In Oostenrijk wordt onderscheid gemaakt tussen hoger en wetenschappelijk onderwijs. Bij de Universitäten worden wetenschappelijke opleidingen, maar ook kunst- en muziekopleidingen gegeven. De Nederlandse HBO's, in Oostenrijk Fachhochschulen hebben sinds 2002 ook de verdeling tussen bachelor en master opleidingen. Bij de Universitäten gebeurde dit in 2000.
Wanneer je in Nederland in aanmerking wilt komen voor studiefinanciering moet je, je aanmelden bij studielink en de ib-groep. In Oostenrijk maak je alleen kans op studiefinanciering wanneer de onderwijsinstelling is opgenomen in het overzicht van Postsekundäre Bildungseinrichtungen van het Bundesministerium fur Wissenschaft und Forschung.
In Oostenrijk heb je de diploma's die we ook in Nederland kennen: Bachelor (3 jaar) en Master (1-2 jaar) met aanduiding van studierichting. Het 'Diplom, Diplom-Ingenieur/in of Magister/Magistra met aanduiding van studierichting' wordt afgegeven door een Universität bij een master opleiding van 4-6 jaar. 'Doctor medicinae universae/Doctor medicinae dentalis' oftewel genees- en tandheelkunde worden vergeven na een opleiding van 6 jaar aan deze master. Hiernaast krijg je het 'Diplom-Ingenieur/in (FH) of Magister/Magistra (FH)' wanneer je na 4-5 jaar succesvol je hbo hebt afgerond.
In Nederland worden niet alle HBO-masters vergoed, in Oostenrijk is dit hetzelfde.
Economie
Even wat basisgegevens van de economie van Oostenrijk uit 2002:
BBP*-
koopkrachtpariteit: $ 226
miljard
BBP*-echte
groeipercentage: 0,6%
BBP*-samenstelling
per sector: landbouw: 2%,
industrie: 33%, diensten: 65%
Arbeidskrachten: 4,3 miljoen
Arbeidskrachten
per beroep: diensten: 67%,
industrie en ambachten: 29%, land-
en bosbouw: 4%
Werkloosheidscijfer: 4,8%
Landbouwproducten: aardappels,
suikerbieten, wijn, fruit, zuivelproducten,
vee,
varkens, gevogelte, timmerhout
*
BBP=Bruto binnenlands product
Oostenrijk heeft een sterk ontwikkelde markteconomie en een hoog welvaartspeil/levensstandaard, je mag zelfs zeggen dat Oostenrijk een van de meest welvarende landen van Europa is. Door de ligging binnen de EU werkt Oostenrijk veel met deze landen samen, de grootste samenwerking vindt plaats met buurland Duitsland. Daarnaast handelt Oostenrijk veel met Italië en Frankrijk.
Van de totale oppervlakte van Oostenrijk bedraagt ongeveer 20% bouwland, 28% weiland, 38% bos. Vooral het Noorden en Noord-Oosten zijn grote spelers in de landbouw door de lage en vlakke gebieden.
Dagelijkse levenEten en drinken
Een echt Oostenrijkse gerecht is de wienerschnitzel, die erg groot is en vaak geserveerd wordt met kartoffel- of koolsalade. Ook staat Oostenrijk bekend om de mierenzoete toetjes en taarten. En natuurlijk de bekende apfelstrudel.
De gerechten die in Oostenrijk geserveerd worden zijn vaak niet puur Oostenrijks maar hebben invloeden van gerechten uit Italië, Polen, Hongarije en Tsjechië.
Net zoals in Nederlands zijn in de steden naast de nationale gerechten ook Chinese, Italiaanse, Griekse en Turkse restaurant te vinden. De Oostenrijkers staan er bekend om dat ze vaak uit eten gaan. Bij het eten drinken Oostenrijkers vaak wijn, water of vruchtensap, maar ook wordt er veel bier gedronken. Naast de wijnen, voornamelijk geserveerd in Wenen, is er ook nog de Eiswein, een zoete dessertwijn van druiven die na de eerste vorst zijn geplukt.
Media
De krant die in Oostenrijk het populairst is, is de Neue Kronen Zeitung, met kantoren in bijna elke deelstaat. Het Weense dagblad Die Presse vertegenwoordigt de degelijke opinies van het Oostenrijkse midden en Der Standard is de belangrijkste liberale krant. Het populairste weekblad is News, het populairste maandblad is Profil.
Cultuur
In de 18e en 19e eeuw maakte Oostenrijk plaats voor muziek. In deze jaren trokken dan ook bekende muzikanten als Mozart, Beethoven en Strauss.Op dit moment zijn instituten als het Weense jongenskoor, Kozerthaus en het Staatsopera nog aanwezig in Oostenrijk.
Zo... dat was een hele bult met informatie. Ik heb er een hoop van geleerd, nu maar eens kijken hoe ik alles ga ervaren in Oostenrijk.